Dosisdispensering

Revisionsdato: 17.01.2025

Dosisdispensering fra apoteket 

Dosisdispenseret (dosispakket) medicin er medicin, der er pakket i de rette doser til den enkelte borger. Dosispakning foregår på en række apoteker i Danmark, som leverer den dosispakkede medicin i ruller af små plastikposer, pakket i en hvid æske. På hver pose er trykt posens indhold af medicin. Hvis fx morgendosis består af mange tabletter eller kapsler, deles dosis i to poser.  

 

Hvad må pakkes? 

Det er kun tabletter og kapsler, der kan dosispakkes. Det gælder dog ikke alle tabletter og kapsler. Visse typer antibiotika, penicilliner og cefalosporiner, og visse typer af cytostatika, fx methotrexat, må ikke dosispakkes for ikke at forurene maskinen, hvori pakningen foregår. En række andre lægemidler, som brusetabletter og smeltetabletter, må heller ikke dosispakkes. Det skyldes, at de suger fugt, smuldrer eller bliver ustabile på anden vis, når de tages ud af originalemballagen. 

 

Halve tabletter kan dosispakkes, hvis tabletten har en godkendt delekærv "til at dele tabletten i to (fire) dele".  

Tabletter med delekærv "for nemmere indtagelse" må ikke dosisdispenseret på apoteket. 

 

De dosispakkede lægemidler bliver typisk pakket og udleveret til en periode på 14 dage. Dosisdispenseret medicin egner sig derfor kun til medicin, der gives i samme dosis over længere tid. Det er den ordinerende læges ansvar at vurdere, om dosispakket medicin er velegnet for den enkelte medicinbruger og i givet fald ordinere dosispakningen.  

 

Medicin i doseringsæske 

Generelt gælder, at hvis et lægemiddel kan dosisdispenseres, så kan det også lægges i doseringsæske - også selvom der står i indlægssedlen, at medicinen skal opbevares i original emballage.  

Når der står, at "medicinen skal opbevares i original emballage" skyldes det som regel, at lægemidlets holdbarhed udelukkende er testet i den originale emballage. 

 

Antibiotika og cytostatika, som ikke må dosisdispenseres på apoteket, kan godt manuelt dosisdispenseres, dvs. lægges i en doseringsæske til den enkelte borger, for her er der ikke risiko for at forurene andre borgeres medicin. 

 

Læs om UTH'er i forbindelse med brug af dosispakket medicin. 

 

Information om dosisdispensering på pro.medicin.dk
På medicin.dk kan du læse, om et lægemiddel kan dosisdispenseres, i afsnittet der hedder "Pakninger, priser, tilskud og udlevering". Der vil stå "kan dosisdisp." i en parentes efter dispenseringsform og styrke, hvis dosisdispensering er mulig. Se fx her

 

Dosisdispensering 

 

Læs om Dosisdispensering af lægemidler på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside. 

 

Vil du vide mere?